Publicerat 2 september 2016 i kategorin Artiklar

Nya lagar runt halvårsskiftet 2016

Vi presenterar kort ett urval av de nya lagar och förordningar som har trätt ikraft runt halvårsskiftet 2016 och som kan komma att påverka dig och ditt företag.

Kompletteringar av RUT-avdraget

RUT-avdraget har utvidgats till att omfatta ytterligare trädgårdstjänster samt även flytt- och it-tjänster. RUT-avdrag för trädgårdstjänster omfattar nu även beskärning och borttagning av träd och buskar.

RUT-avdrag har införts för flyttjänster avseende flytt av bohag och annat lösöre mellan bostäder samt till och från magasinering i samband med flytt mellan bostäder.

För it-tjänster gäller RUT-avdrag för arbeten som avser installation, reparation och underhåll av data- och informationsteknisk utrustning, dataprogram och dataförbindelser samt handledning och rådgivning i samband med sådant arbete, när arbetet, handledningen och rådgivningen utförs i eller i nära anslutning till bostaden.

Förstärkt insättningsgaranti

Genom lagändring har EUs insättningsgarantidirektiv införts i svensk rätt. Insättningsgarantin är ett konsumentskydd för sparande på konto. Skyddet innebär att du får ersättning av staten om det institut där du har dina pengar går i konkurs. Ändringarna innebär bland annat att ersättningsbeloppet har fastställts till 950 000 kr per kund och sparinstitut. Det har även blivit möjligt att få ett högre ersättningsbelopp, max fem miljoner kronor, om insättningarna är medel från en försäljning av privatbostad eller vissa särskilda livshändelser, som exempelvis att en anställning har upphört. Utbetalningstiden har förkortats från 20 till 7 arbetsdagar och informationen till insättarna har förbättrats.

Patent- och marknadsdomstolar

Immaterialrättsliga, konkurrensrättsliga och marknadsföringsrättsliga frågor är av stor betydelse för ett väl fungerande näringsliv, en effektiv konkurrens och ett starkt konsumentskydd. Tidigare har systemet för domstolsprövningar på dessa rättsområden varit både splittrat och ineffektivt.

Domstolsprövningen har nu samlats i två särskilda domstolar. I första instans Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt och i andra instans Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt. Som en konsekvens av nyordningen har Patentbesvärsrätten och Marknadsdomstolen upphört som myndigheter.

En ny lag om patent- och marknadsdomstolar har införts med bestämmelser om hur mål och ärenden ska handläggas i domstolarna och om domstolarnas sammansättning. I lagen finns även bestämmelser om prejudikatbildningen för de mål och ärenden som ska handläggas i patent- och marknadsdomstolarna.

Ett förbud att låna ut pengar till konsumenter får omedelbar verkan

Innan ett företag lånar ut pengar till en konsument måste det göras en kreditprövning. Konsumentverket kan förbjuda ett företag som inte gör tillräckliga kreditprövningar att lämna krediter till konsumenter.

Enligt tidigare regler gällde ett sådant förbud dock först från och med att beslutet hade fått laga kraft. Det innebar att företag som inte följde regeln om att göra kreditprövning kunde fortsätta att låna ut pengar om beslutet överklagades. Ändringen i konsumentkreditlagen innebär att Konsumentverkets beslut om förbud för en näringsidkare att lämna krediter kan gälla omedelbart.

Modernisering av lagen om ekonomiska föreningar

Möjligheterna att bedriva kooperativt företagande har förbättrats och lagstiftningen har anpassats till dagens förutsättningar vad gäller verksamhet, organisation och kapital. Exempel på ändringar är att möjligheten att bedriva verksamheten i ett delägt företag har vidgats, att föreningarna nu kan anta medlemmar som bara bidrar med kapital, att enbart ett stämmobeslut krävs för stadgeändringar och att kapitalskyddet har förstärkts. Flera av ändringarna omfattar även bostadsrättsföreningar och andra särskilda kooperativa företagsformer.

Nya regler för revisorer och revision

De nya reglerna berör stora delar av revisorernas verksamhet. Bland annat har kraven skärpts på revisorernas oberoende. Möjligheten för en revisor att lämna konsulttjänster till det granskade företaget har inskränkts. Börsbolag, banker och försäkringsbolag måste byta revisionsbyrå efter viss tid (så kallad byrårotation). Revisionsberättelsen ska nu innehålla mer information än tidigare. Revisorsnämnden har fått nya sanktionsmöjligheter, bland annat sanktionsavgifter. Ändringarna bygger på EU-regler, det så kallade revisionspaketet.

Företagsaktuellt nr 5 2016

Publicerat 15 maj 2024

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en tvist ses som den svagare parten vilket ställer högre krav på arbetsgivaren att bevisa sin uppfattning. Även om arbetsgivare och anställd är överens kan man inte avtala eller bli överens om …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är egentligen skillnaden och varför är det så få som byter till e-faktura trots fördelarna? Vi guidar dig genom fakturadjungeln och ger praktiska tips för en smidig övergång. Många fördelar …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en gång om året är vem du gör affärer med. Här är några enkla tips på vad du bör kontrollera och varför. Kontrollera att din leverantör har F-skatt  Ett företag som har F-skatt betalar …

Läs mer

Publicerat 15 maj 2024

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt UC. Den ekonomiska brottsligheten är en. Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning vid Srf konsulterna berättar vad du som företagare ska tänka på för att undvika ekonomiska svårigheter och …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I den här artikeln berättar vi vilka uppgifter som Skatteverket ska granska särskilt noggrant. Kontroller Alla deklarationer granskas maskinellt. Sedan gör Skatteverket manuella kontroller. Då …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive expansionsfond samt räntefördelning. Vi går igenom de olika alternativen, vad de innebär och vad ska man ska tänka på. Göra en avsättning till periodiseringsfond Periodiseringsfonden är ett …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa skattereduktioner kan omfördelas i deklarationen för inkomståret 2023. 14 olika skattereduktioner   Det finns 14 olika skattereduktioner som en fysisk person kan få. För att kunna …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet. …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen Srf konsulterna, berättar hur företagaren tillsammans med sin redovisningskonsult kan motverka att företaget utnyttjas i kriminella syften. I en tid då organiserad brottslighet ökar och genomsyrar …

Läs mer

Publicerat 14 mars 2024

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med ett ställningstagande som Skatteverket meddelade för två år sedan och som gjorde att många samfällighetsföreningar registrerade sig för moms. Nu har Skatteverket kommit ut med information hur …

Läs mer

Gå till startsidan