Hem » Nyheter » Lön till barn
Publicerat 28 april 2017 i kategorin Nyttiga tips
Lön till barn
Sommarlovet närmar sig. Att låta barnen arbeta några veckor i ditt företag under sommaren kan vara en bra lösning både för företaget och för dina barn.
Skattemässigt kan barn delas in i två grupper. De som fyllt 16 år och de som inte gjort det. Att betala ut lön till eget barn som inte fyllt 16 år ger inga skattefördelar. Lön till ett sådant barn beskattas hos dig som företagare eller hos din make eller maka om han eller hon har en högre inkomst från företaget.
Från och med 16 år
Från och med den dag barnet fyller 16 år kan du betala ut en ersättning upp till en nivå som motsvarar en marknadsmässig lön för det arbete din son eller dotter utför i ditt företag. Det gäller oavsett om du har en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag.
Betalar du ut en lön som är högre än en marknadsmässig lön för det utförda arbetet beskattas dock överskjutande del av lönen på samma sätt som lön till barn under 16 år.
Vad som kan anses vara en marknadsmässig lön är beroende av utbildning och erfarenhet samt vilka arbetsuppgifter barnet utför. Arbetar barnet deltid bör det föras löpande noteringar så att det i efterhand går att konstatera att utbetald lön inte överstigit en marknadsmässig ersättning.
Skattefritt upp till 18 950 kr
För en årsinkomst upp till och med 18 950 kr betalar ditt barn ingen skatt under 2017. Kommer ditt barn inte att tjäna mer under året ska du inte göra något avdrag för preliminär skatt. På inkomst däröver ska skatt dras enligt tabell.
Men skattetabellen är avsedd för anställda som har samma månadslön under ett helt år. Skatteavdraget blir därför för stort. Din son eller dotter bör därför begära jämkning av skatteavdraget.
Det görs antingen via en blankett i Skatteverkets broschyr ”Sommar- och extrajobb 2017”, SKV 430, eller via Skatteverkets e-tjänst. Skatteverket gör då en exakt uträkning av preliminär skatt på den inkomst som anges i ansökan.
Arbetsmiljö
Tänk på att barn under 18 år inte får utföra vilka jobb som helst. Arbetsmiljöverket har utarbetat föreskrifter som ditt företag ska följa.
Företagsaktuellt nr 3 2017
Publicerat 17 maj 2023
Skatteförslag på väg ut på remiss
Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2023
Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först
Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? – Varken lagstiftning eller praxis har hunnit med när det gäller regleringen av distansarbete. Det finns ett antal saker man verkligen måste ha koll på för att det ska bli bra för båda …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2023
Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier
Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt mycket arbetslivserfarenhet.Det skiljer sig inte så mycket åt mellan att anställa en sommarvikarie mot en person för en fast anställning, i vart fall inte om man pratar om arbetsrätten och de …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2023
Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet
Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några av de viktigaste reglerna.Semesterlagen innehåller flera tvingande regler om semesterledighet. En anställd måste till exempel ta ut minst 20 semesterdagar i ledighet under året. Detta under …
Läs mer
Publicerat 17 maj 2023
Ett steg närmare elstödet
Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Stödet avser förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Från och med den 30 maj 2023 kan företag ansöka om elstödet hos Skatteverket. …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
När kommer skatteåterbäringen?
Du kan få tillbaka skattepengarna tidigt, redan i april. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra för att få pengarna så tidigt och vilka andra datum som gäller för skatteåterbäringen. Lämna in deklarationen innan den 30 mars Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
Oj, jag glömde…
… att begära avdrag för resor till och från arbetet i årets deklaration! Eller kanske upptäckte du att du missade ett avdrag som du har rätt till i föregående års deklaration? Ingen fara, i den här artikeln går vi igenom vad du ska göra för att rätta din deklaration eller tidigare års deklarationer.Hur du begär omprövning av en tidigare års deklaration Det du behöver …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen
Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska personer. Redan första dygnet deklarerade över 1 miljon personer! Idag en vecka senare har över 2 miljoner personer deklarerat. Vi kommer under de närmsta veckorna ge tips och nyheter om årets …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
Skattereduktioner i årets deklarationer för företag och privatpersoner
En fysisk person kan få upp till 15 olika skattereduktioner. En juridisk person kan få två skattereduktioner. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med skatt att avräkna skattereduktionen mot. I den här artikeln går vi igenom tre av skattereduktionerna som innehåller nyheter inför årets deklaration.Skattereduktion för investeringar i …
Läs mer
Publicerat 20 april 2023
Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?
En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men Srf konsulterna följer noga ärendet.Ni kanske minns utredningen (SOU 2021:60 ”Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen”) där Srf konsulternas Maria Albanese och …
Läs mer
Gå till startsidan